HTML

Így horgászunk.hu

Horgászol? Csak lógatod? Akasztottál egy hatalmas halat és mindenkinek meg akarod mutatni? Nem tudod, merre indulj botoddal a kezedben? Na ezekről írogatunk Magyarország legújabb horgászportálján a www.igyhorgaszunk.hu oldalon és még csak véletlenül sem azt, ami a gyártóknak tetszik, hanem azt, ami az igazság, még ha sokkal olcsóbb is...

Friss topikok

Csukázás úszóval - átfűzött kishallal

2009.09.29. 14:22 kissrobi

http://halmania.hu/wp-content/uploads/2008/11/csukaa2.jpgEzt a horgászmódszert ritkábban alkalmazzák, pedig bizonyos helyzetekben rendkívül eredményes. Hogy mikor és hol próbálkozzunk vele, néhány ötlet, jó tanács. Ha partról horgászunk, sokat kell gyalogolnunk, így a terepnek ha néha nehezen is, de járhatónak kell lennie. Ha csónakkal vagyunk, akkor a csónakot a parthoz kihúzva rögzítsük, majd a hely lehorgászása után haladjunk tovább. A víznek nem feltétlenül kell mélynek lennie, 30-50 cm-es vízmélység sokszor bőven elegendő...

A melegebb nyári, kora őszi hónapokban a csukák a part melletti búvóhelyeiken lesnek áldozataikra. Ilyenkor ha a nyílt vizet vallatjuk kishallal, villantóval, kevésbé lehetünk eredményesek. Vannak olyan horgászvizek is ahol a téli hónapokat kivéve tilos a villantózás (Pl. Szeremlei holtágban okt. 1. után lehet csak). Emellett ha egy vízterületen folyamatosan sokan villantóznak, a csukák egy idő után megritkulnak, kiismerik a műcsalikat, egyre nehezebb lesz őket horogra csalni. Ilyenkor jöhet az átfűzött, vontatott kishalas módszer: először kishalat kell fogni, kishalfogó hálóval vagy 3-4 méteres spiccbottal csalihalfogáshoz felszerelve. Friss apró snecit, bodorkát, vörösszárnyút a legkönnyebb zsákmányolni. A fagyasztott kishal nem megfelelő, mert puha állaga miatt könnyen lecsúszik, nem áll jól a felszerelésen. 3,6-5 méter közötti viszonylag könnyű horgászbotot használjunk. Ha botunk rövidebb, nem tudjuk csalinkat a parttal párhuzamosan megfelelően vontatni. Zsinórunk 25-ös monofil vagy 15-20-as körszövött fonott (Power Pro) legyen. 5-15 gr közötti úszót használjunk, fixre rögzítve.

 

Lehet gömb alakú átfúrt vagy bármely két ponton rögzített úszó, mely jól dobható és vontatható. Úszónk alatt normál csukázó szerelést használunk, a drótelőke végén egy jó minőségű gyors kapoccsal. Ehhez a kapocshoz rögzítjük a felfűző drótra erősített kishalat. A felfűző drót 5-6 cm hosszú erős acéldrót, mely a két végén fülben végződik. A felső fül kissé nyújtott, itt fűzzük fel a kishalat és ezt a végét csatoljuk a drótelőke kapcsához. A felfűző drót alsó végére kulcskarikával hármas horgot szerelünk (2-es grizzly vagy owner). Az élettelen kishalat a felfűző dróttal a hátsó negyedénél szúrjuk fel úgy, hogy a drótot a kishalon a feje felé átvezetjük. A drót felső vége a kishal száján jön ki, amit a drótelőkéhez csatolunk. A hármas horog a kishalat tartja a lecsúszástól az előkén. http://www.villantomagazin.com/images/fix/horghalak/csuka3.jpgAz úszós, felfűzött hallal felszerelt készséget 5-20 méterre dobjuk el a parttal párhuzamosan. A csalit változó sebességgel vontassuk be. Egy-egy helyen 8-10-nél többet ne dobjunk, ha nincs jelentkező, rögtön álljunk tovább. Ha kapást észlelünk ne akasszunk mint a villantózásnál, hanem hagyjuk nyeletni a csalinkat mintha élőhallal csukáznánk. Mivel csalihalunk felfűzött állapotban van a csuka biztosan nem tudja lelopni a horgunkról. Ha megfelelő időben akasztunk szinte biztos a jó akadás. Ha a felfűző drótot enyhén meghajlítjuk, akkor csalink vontatás közben lassan forogni fog - esetenként ez fogósabb. A viszonylag gyorsan mélyülő vízpartokon - pl. Sugovica kőszórásos részei - fokozatosan mélyebbre állítva pásztázzuk végig a kőrézsűt, majd a kőlábat is. 

 

A sekély, lapos vizeken - pl. Szeremlei - a part mellett sokszor 20-50 cm-nél nincs mélyebb víz. Úszónkat állítsuk lejjebb, és ha a parttal párhuzamosan van nyílt vízfelület, ott vontassuk végig készségünket. Ha a sás, vízi növényzet, faágak között csukák állnak lesben és elég állhatatosak vagyunk sok-sok kapásra számíthatunk. A vízfelület parttól távolabbi részein is találunk akadókat, növényfoltokat. Ezeket a haltartó helyeket okvetlenül pásztázzuk végig. Ez a horgászmódszer kellő előkészületet (kishalfogás) igényel, emellett a sok gyaloglás, csónakkal evezés bizony igen fáradtságos. Ezért azoknak ajánlom elsősorban, akik szeretik a mozgalmas, nem kevés fáradtsággal járó és nem kis ügyességet igénylő horgászatot. Eredményes horgászatot!

 
Kancsár Zoltán, Sugóhíd Horgászbolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyhorgaszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr521415585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása